zondag 29 maart 2015

De kogel door de kerk

Vooruit, we weten het al even, maar nu dan ook maar als groot nieuws: Theo gaat naar Nederland. Uiteindelijk heeft hij onofficieel gehoord dat hij niet bij de politie is aangenomen. Om vage redenen waar je niks mee kunt. Toen heeft hij radicaal de keuze gemaakt: studie Milieukunde bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden.
Samen met hem hebben we de aanmelding gedaan en een ticket geboekt. Op 10 juni vertrekt hij. En dat duurt niet zo gek lang meer... Dubbele gevoelens, bij Theo en bij ons. Leuk en spannend. Een nieuwe fase in ons leven.

Verder heeft Ellen in de afgelopen week testen gedaan bij Yudaboyu, de kinderpsychiatrische Praktijk. Over een week of 2, 3 krijgen we daar de uitslag van. En dan is het ook al bijna tijd voor de EFO. Als dat dan allemaal bekend is kunnen we een schoolkeuze maken voor Ellen.
Soms zijn er van die tijden dat er heel veel in eens verandert in korte tijd.

Gister heeft Thijs meegedaan aan de Curaçaose judokampioenschappen. Hij heeft goed gejudood: de eerste 2 partijen gewonnen. Helaas verloor hij de derde, waardoor hij met zilver naar huis ging. Even goed een leuke aanwinst!



en daarna lekker pannenkoeken eten! Met appel, kaneel, rozijnen en met spek...
's Avonds zijn we naar het afscheidsfeest geweest van Anton en Minke. Zij hebben een jaar lang intensief meegeleefd, in de kerk, in de kring, in de duikkring... Minke is bezig voor kinderarts en het jaar voor hen zit er weer op. Tot grote spijt van heel veel mensen, want Anton was muziekleider in de kerk. Maar niet alleen daar, op heel veel plaatsen zullen ze gemist worden. Overigens was het feest heel gezellig. Dinsdagmiddag zwaaien we ze uit op Hato.
Vandaag was dan natuurlijk hun afscheid in de kerk. Compleet met mok en muziek. Zie filmpje op FB (te groot om hier in te plakken).

Vanmiddag zijn we nog even de vlakte van Hato op geweest met onze gasten. Die werken zich door de week 3 slagen in de rondte om hun (ICT)werk af te krijgen. Vandaag hadden ze een echte rustdag. Met ontspanning. Of was het toch spanning? Grotten, klimmen, vleermuizen...
Meestal als we naar de grotten gaan is het in de ochtend, wel grappig om daar nu eens te komen aan het eind van de middag, dan heb je ineens heel ander licht.


zondag 22 maart 2015

Eindelijk

Druk, druk, druk met van alles en nog wat. En een laptop die het niet zo ziet zitten, dan schiet al snel de blog er bij in. Terwijl we nog wel Thijs zijn feest hebben gevierd: ook hij is een tiener, nu.
yeah! nieuwe schoenen
Een heuglijke dag. In velerlei opzicht, want het was ook de dag dat Daniël weer opgehaald is om thuis te gaan wonen. Thuis bij Galina.
Met Samuël gaat het steeds beter, al zal het nog wel even duren voordat hij terug mag naar Curaçao. En ook hier zal de revalidatie nog wel tijd vergen. Maar we zijn met elkaar dankbaar dat het nu al zover is dat hij uit het ziekenhuis mocht komen.
afscheidscadeautje voor Daniël: speer met zookeeper


Thijs mocht vrijdag dus in "vrije kleding" naar school, traktatie mee. Hij kreeg van zijn grote vriend Kiet een Bean Boo. Helemaal hot, volgens mij ook in Nederland, dus ik hoef vast niks uit te leggen.

's Avonds hadden we onze gasten, Harm en Joke en hun vrienden, op bezoek en natuurlijk oom Herman en tante Anja. Omdat het vrijdag was mocht Thijs lekker lang opblijven. En meegenieten van de frikandelletjes in de frietpan en dat soort genieterijtjes. Resultaat: een echte feestdag voor ons feestvarken.

Gister kwamen onze nieuwe gasten aan, die even bij ons in huis verblijven en daarna doorschuiven naar het appartement. Opnieuw gezellige drukte.
Aangezien het mannen zijn met verstand van computers, understatement..., hebben we nu ook goed internet in het appartement.

Zopas hadden we een preek over de zalving van de Here Jezus, door Maria. Dat was ook het onderwerp van de zondagsschool. Gerard Buitenhuis, die de preek las, had voor de kinderen een beeldend stukje bedacht: alle kinderen kregen een klein flesje met parfum (gelukkig had de DA een kortingsactie). De kinderen mochten dat over de voeten van hun ouders of iemand anders gieten, waardoor het heerlijk ging ruiken in de kerk.

Na de kerkdienst bleek dat onze auto een lekke band had: finaal aan flarden. Dat was al een beetje verwacht, want al een paar weken zag de band er verdacht uit. Maar ja, dat soort dingen komt nooit echt uit. Wat tijd betreft was het wel een handige tijd. Beter dan onderweg naar school, werk, afspraken... Nu was het, in de schaduw, binnen 10 minuten gepiept. Moet alleen morgen nog een nieuwe, second-hand, band erom. Maar daar hebben we een goed adresje voor.


woensdag 11 maart 2015

fotogeniek

Het is wel de week van de foto's en fotografen. Dinsdag moesten Ellen en Daniël weer netjes gekleed (dwz, gewoon in uniform) naar school. Ergens was iets mis gegaan met de foto's van de school en de hele bezetting moest opnieuw voor de schoolfoto. Ik vroeg me al af wanneer we eindelijk de foto's zouden krijgen of dat ik ze zelf ergens op had moeten halen...
Vandaag ging Thijs naar Bea Moedt, onze BC-er fotograaf. Bea maakt vaak foto's van de Kustwacht, Defensie en dat soort dingen. Maar ook voor haar eigen plezier maakt ze foto's van allerlei grappige voorwerpen of situaties. Ze houdt daarbij ook van lego en playmobil. Dus toen Ard vorige week naar haar toe ging voor de lionfish met lego-poppetjes is Thijs mee geweest. Ze hebben een afspraak gemaakt voor vandaag: fruit met lego, een bijzondere combinatie en erg leuk geworden. Je moet maar zo creatief zijn!

Verder is Ellen heel erg gelukkig met de extra looms die ze gekregen heeft uit Zeewolde (bedankt Petra Alblas). Ze is er voortdurend mee bezit en het wordt heel leuk. Gister heeft ze zelfs kans gezien om iets te maken van een filmpje op You Tube dat in het Engels was.
Vanmiddag heeft ze een cavia en een aapje gemaakt, zo schattig, echt fotogeniek...

Verder was Daniël heel blij dat Theo vandaag vrij was. Ze zijn aan het eind van de middag samen naar de baai gegaan om lionfish te speren. Het is alleen nog niet gelukt om met een vis thuis te komen, een lionfish welteverstaan. Want gewone vissen hadden ze al wel gevangen. Maar speren is toch nog even andere koek... Morgen gaan ze het weer proberen. De aanhouder wint, zullen we maar denken.

Arjan had wat anders 'gevangen'. Hij kwam thuis met een vlinder op zijn polo. Die vlinder wilde Arjan niet verlaten, was op hem gaan zitten toen hij net uit het busje kwam en tot aan huis hield hij/zij het vol. Het kostte zelfs moeite om de vlinder op een bloem te zetten, ook omdat je natuurlijk niet aan de vleugels mag komen.


De kinderen hebben van opa en oma Vreugdenhil de 'Bijbel in gewone taal' gekregen. Ze zijn er erg blij mee. Het bleek mij vanavond weer eens hoe anders het dan binnenkomt. Want Thijs las uit het eerste hoofdstuk van Genesis over de schepping van hemel en aarde. Heel bekend. Zegt hij daarna: Dit klopt echt niet, hoor. Er staat dat God de maan schiep om 's nachts te schijnen. Dat is niet zo, de maan schijnt niet.
Ik was nogal verbaasd...
Nee, zei Thijs, de zon schijnt tegen de maan, de maan schijnt zelf niet.
Tja. Vervolgens zei hij: En dit klopt ook niet: God maakte ook de sterren, staat er.
God maakte niet de sterren, zei Thijs, Hij maakte universums.
Oooo. Thijs leert veel van Arjan en dan krijg je van dit soort wijsheden.

vrijdag 6 maart 2015

Broodje gezond bij de baai

Relaxed het weekend begonnen (afgezien van de pimpiri's, die het plezier vergallen, zo rond een uur of 6...)



En toen nog de zonsondergang:


dinsdag 3 maart 2015

te leuk

Dit is te leuk om niet te laten zien: afgelopen zaterdag is Ard met 2 zwemmers van Cas Abou naar Santa Cruz gegaan. Ard in een kajak, mee voor de veiligheid. 14 kilometer, best een eindje. En ondertussen heeft hij foto's gemaakt. Het zijn 2 zwemmers die ook al een keer van Klein Curaçao naar Curaçao zijn gezwommen.



En dan ook nog foto's van een grote lionfish die Ard zondag had gevangen en waar hij maandag mee naar een fotografe is gegaan. Een bekende naam op Curaçao: Bea Moedt. Zij had hierom gevraagd, leek haar leuk om een keer een lionfish close up te doen. Of Ard dan ook wat "onderwater"lego mee wilde nemen. Tuurlijk...
Thijs ziet deze foto en zegt: En dan nu even een gesprek onder 3 ogen...


Verder nog een update over Samuël. Gister was het een moeilijke dag, waarop de koorts hoog op liep. Vandaag ging het weer een stukje beter. Hij is nog erg zwak en met die koorts wordt dat ook niet snel beter. Dus nog een lange weg te gaan... maar we zijn met elkaar blij met elk stapje vooruit.

zondag 1 maart 2015

Kerkdienst op Santa Cruz

Vandaag hebben we afscheid genomen van weer een dominee, Arjen de Groot, en zijn gezin. Niet leuk, afscheid nemen. Maar als je dat dan kunt doen bij een baai met barbecue na, dan maakt dat wel wat goed. Het was een mooie dienst, zelfs het geluid was prima. De vorige keer werd een box opgeblazen, maar zo zie je maar weer, al doende leert men.
Ga in vrede, ga in liefde, ga in de kracht van onze Heer...



We hebben met elkaar het Avondmaal gevierd. Een bijzondere ervaring op deze manier. Aan de ene kant net als in de kerk, in een kring staande, alleen voelt het toch anders in de open lucht.
Na de dienst hebben Ard en Egbert het vlees gebraden.

Uiteraard duurde dat even, voor zoveel mensen. Toch was het leuker om met elkaar te kunnen gaan eten. Leuker dan dat de ene helft al klaar is met eten en de andere helft nog moet beginnen.

Ondertussen had Thijs Edward gestrikt om naar Santu Pretu te wandelen... Ellen en Nora gingen mee voor de gezelligheid.
volleybalwedstrijd

en de wandelaars

Aan het eind van de middag ging Ard nog met een groep duiken. Dat soort dingen valt altijd later uit dan je van te voren denkt, zodoende was het na 6 uur dat we weer op huis aan gingen. En als je dan de laatste bent, dan zijn de restjes ook voor jou. Restjes servetten, plastic bestek, vergeten borden, bekers en ovenschalen... en de jug vol lionfish. Er zit zelfs één hele grote bij, die gaat morgen officieel op de foto bij fotografe Bea Moedt.
Alles paste precies in de auto, dankzij het feit dat Thijs met Minke mee was gegaan en Theo en Arjan met Bob.