dinsdag 28 oktober 2014

Het geluk als de stroom uitvalt

Net na het eten, vanmiddag, viel weer eens de stroom uit. Dus gaf ik Ellen en Thijs de tip om dan vast met het huiswerk te beginnen. Meestal duurt stroomuitval zo'n 2 uur. Konden ze daarna wel op de laptop. Leek mij. En vonden ze zelf eigenlijk ook.
Zo kon ik meegenieten van Ellen die Thijs overhoorde. Huiswerk voor maandag... maar erg grappig. Want het ging over "het gebit". In de breedste zin van het woord. Niet alleen voor mensen, maar ook van dieren. Het meest grappige was dat Ellen letterlijk alle vragen voorlas: Kleur alle hoektanden rood. Hoeveel hoektanden heeft een mens?
Kleur de snijtanden geel, hoeveel snijtanden heb je?
Waarom moet je een paard in zijn mond kijken voor je hem koopt?
Die was ook erg leuk. Want pas had Thijs gevraagd hoe het zat met dat spreekwoord "je moet een gegeven paard niet in de bek kijken". Hij heeft nog wel eens de neiging om spreekwoorden letterlijk te nemen.
Nu grinnikte hij bij deze vraag van Ellen. Je moet een gegeven paard niet in de bek kijken.
Nee, maar waarom moet je het dan toch wel doen? Hij wist het antwoord wel: om te zien hoe oud hij is.
Waarop Ellen moederlijk zei: Die moet je wel goed onthouden, hoor Thijs!

Het was mij wel duidelijk, aan het eind van de middag, dat zijn KDN (kennis der natuur, oftewel: bio) er een stuk beter in zat dan de woordjes Papiaments. Dus ik heb hem beloofd dat z'n laptop een week de kast in gaat bij een onvoldoende voor Pap. Hij verzuchtte opgelucht dat het cijfer toch pas maandag komt. Bij de volgende les.
In ieder geval gaan we dan morgen maar gelijk beginnen met de volgende bladzij woordjes. Wat een geluk dat al in wrts staat, dankzij het feit dat Ellen vorig jaar diezelfde woordjes heeft geleerd. Alleen moeten we dan geen stroomuitval hebben, want dan werkt wrts niet...

Geen opmerkingen: