dinsdag 15 september 2015

Beestenboel

Hoe het afliep met de muizen...
Van een diervriendelijk iemand kreeg ik de tip dat muizen niet van theezakjes houden. Oké, we drinken genoeg thee, dus dat proberen we uit.
Inderdaad, ze houden niet van theezakjes. In Nederland kun je dan bij het gaatje waar ze door naar binnenkomen een theezakje leggen, probleem opgelost.
Hier staat de deur ten allen tijde wagenwijd open. Ik had theezakjes op de plek gelegd waar ze naar binnen glipten, maar na enig nadenken liep het muisje, door mij bespied, met een boogje om de theezakjes heen. Tja, dat kun je verwachten.
Maar evengoed hebben de theezakjes mij geholpen. Want de muis, de enige die overgebleven was, kroop elke keer achter hetzelfde kastje. Dus heb ik aan de ene kant een stapel gebruikte theezakjes gelegd
en aan de andere kant de muizenval met pindakaas besmeerd. Het duurde wel een dagje, maar toen, vroeg in de avond, klapte de val dicht.
Muis dood. Einde verhaal. Conclusie: theezakjes werken en een muizenval ook.
Ik heb geen foto meer gemaakt van de muis in de val...

Verder kregen we op facebook dit verhaal door, over het schildpadden event van afgelopen zaterdag. Het is leuk om dit te delen.

miss Mermaid (rood) hangt nog rond Klein Curacao maar de ander is vertrokken...
Persbericht Carmabi 14 September 2015
Omzwervingen Curaçaose zeeschildpadden vanaf nu per satelliet te volgen
In de afgelopen week is er een samenwerking van start gegaan tussen Carmabi, de RijksUniversiteit Groningen (RUG) en IMARES. Prof. Dr. P.J. Palsbøll (Rijksuniversiteit Groningen; RUG), Dr. L.E. Becking (IMARES-WUR) and Dr. M.J. Christianen (RUG) hebben in mei 2014 van het Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) fondsen ontvangen voor een vierjarig onderzoek naar de ecologie van Caribische zeeschildpadden. Alle zeeschildpadsoorten zijn bedreigde of kritisch bedreigde diersoorten die middels internationale verdragen worden beschermd.
Om de bescherming van zeeschildpadden zo efficiënt mogelijk uit te voeren is informatie nodig die momenteel voor de voormalige Nederlandse Antillen amper voor handen is. Hoewel zeeschildpadden door het hele Caribische gebied rondzwerven, zijn er bepaalde plaatsen waar ze graag uithangen. Onder andere enkele belangrijke nest- en foerageergebieden rondom de zes Nederlandse eilanden in het Caribische gebied. In het huidige onderzoek zal middels ecologische experimenten, satellietzenders en moleculaire technieken gepoogd worden de zeeschilpadpopulaties rondom de eilanden nader in kaart te brengen en te bepalen of deze populaties groeien danwel kleiner worden en met welke andere populaties zij in contact staan. Ook worden in het onderzoek de bedreigingen meegenomen voor de zeeschildpaddenpopulaties, zoals de gevolgen van klimaatverandering op habitats van kritisch belang voor bepaalde soorten, zoals zeegrasvelden en koraalriffen. De resultaten van het onderzoek zullen bijdragen aan het verbeteren van de bescherming van zeeschildpadden op de voormalige Nederlandse Antillen.
In het kader van dit onderzoek bezochten Dr. Marjolijn Christianen en Jurjan van der Zee, beide verbonden aan de RUG, en Gielmon Egbreghts van Sea Turtle Conservation Bonaire afgelopen week Curaçao. Samen met Sabine Berendse (CARMABI en coordinator voor WIDECAST, een internationaal netwerk voor zeeschildpadonderzoek) en Pieter de Geus (dierenarts betrokken bij het Sea Turtle Conservation Curaçao project van CARMABI) hebben ze enkele dagen op Klein Curaçao doorgebracht. De expeditie was erg geslaagd, want er is bij twee verschillende groene schildpadden succesvol een satellietzender geplaatst. De zender bestaat uit een klein kastje met een antenne die de plaats van de zeeschildpad aan een satelliet doorgeeft als deze boven water komt om adem te halen, waardoor hun migratieroutes het komende jaar online te volgen zullen zijn.
De eerste zeeschildpad die een zender heeft gekregen is “Miss Mermaid” genoemd, naar Mermaid Boattrips die het hele seizoen van 2015 het zeeschildpaddenproject van CARMABI ondersteunen door twee keer per week twee onderzoekers, alswel het gehele team voor de satellietzenderexpeditie, mee nemen naar Klein Curaçao in het kader van het schildpaddenonderzoek. Als klap op de vuurpijl heeft Marjolijn Christianen nog een extra satelliet tracker aan het Sea turtle conservation Curacao project Carmabi gedoneerd. Het doel is om deze tracker zo spoedig mogelijk te proberen te plaatsen op een derde zeeschildpad.
Naast het plaatsen van de satellietzenders op Klein Curacao, werden verschillende zeeschildpadden en mariene habitats onderzocht die van belang zijn voor zeeschildpadden op Klein Curaçao en bij Ascencion en Wacawa. Er werd gehoopt tenminste 20 schildpadden te kunnen onderzoeken, maar uiteindelijk is het gelukt, om maar liefst 32 schildpadden te onderzoeken door de fantastische ondersteuning van de vrijwilligers van het Sea Turtle Conservation project. Alle onderzochte schildpadden bleken in een goede gezondheid.
Er wordt door zowel CARMABI als door het team van de RUG teruggekeken naar een succesvolle start van een langdurige samenwerking voor het onderzoek naar zeeschildpadden op Curaçao.
deze schildpad heeft de naam Miss Mermaid gekregen

Geen opmerkingen: