zondag 20 september 2015

Curacao Clean Up


Zaterdag was Curacao Clean Up-dag. Omdat Ard en Arjan vrijwilliger zijn bij de Sea Turtle Conservation Curacao, waren ze gevraagd om mee te gaan naar Klein Curacao waar zo'n 130 mensen zouden gaan schoonmaken. In totaal hebben er zo'n 2500 mensen op heel Curacao meegedaan aan de schoonmaak. Ellen en Thijs mochten gelukkig ook mee, voor beide was het de eerste keer dat ze naar Klein Curacao zijn geweest. Met de boot vaar je er in 1,5 uur heen. Het is een onbewoond eiland, maar dat neemt niet weg dat er heel veel rommel aanspoelt. Daardoor raken de stranden bedekt met vuil en hout en kunnen de schildpadden niet meer nestelen. Een schone kustlijn is enorm belangrijk en daar is de Turtle Conservation wekelijks mee bezig, maar nu dus met deze actie ineens met heel veel mensen. Elk project heeft sponsors, hier waren de Citro (reddingsbrigade), Defensie, de VKC, Carmabi, de Mermaid en de Miss Ann (Charters naar Klein) de hoofdsponsors, samen met Totto en de Venex. Dat is de vereniging van Venezolanen op Curacao. 


Ard had een groep van deze mensen onder zijn hoede. De hele groep is in 4 groepen verdeeld die ieder een deel van het eiland voor hun rekening hebben genomen. Met vereende krachten zijn ze een heel eind gekomen, het ziet er allemaal een heel stuk schoner uit nu!   



Arjan: Voor mij was dit al de derde keer. De zee was rustig, geen dolfijnen of schildpadden gezien deze keer. Natuurlijk wel wat vliegende vissen die Thijs en Ellen ge-wel-dig vonden. Ze deden zelfs wie er het meeste zag... We gingen met de Mermaid, het derde schip waarmee ik naar Klein Curaçao ging, en omdat deze zo groot is, voelde je heel weinig van de zee, die toch al rustig was. 


Aangekomen op klein Curaçao verdeelden we ons in meerdere groepen. Thijs ging niet mee met ons. En dat was uiteindelijk een verdraaid goede keus... Trekker rijden anyone? Omdat we met zo veel deelnemers waren konden we heel veel opruimen. Dit was echt iets om met de groep trots op te zijn. 



De Cougar was 3 keer gekomen, een keer bij een andere groep en twee keer bij ons. Maar als hij vaker had kunnen komen hadden we hem nog wel een paar keer kunnen vullen :). 



Hierna was er niet veel bijzonders meer, een paar foto's maken, een beetje zwemmen, van de boot afspringen en genieten. De terugweg verliep ook zonder enige problemen of verrassingen. Thijs zei nog: "toch wel fijn als alles goed gaat." We kwamen wel wat later aan, waarna we de vuilniszakken in een container gooiden en naar huis gingen om eens lekker te douchen.

Thijs: Ik mocht op de trekker zitten. Op de terugweg mocht ik de trekker besturen en opa liep naast de trekker. We hebben bij de palapa's van de Mermaid nog gechilled en lekker gegeten. Ik had patia, banaan, worstjes en een mandarijn gegeten. Ik heb de zakken gesjouwd, eerst moesten de kapotte zakken in nieuwe zakken, daarna reden we ze met de trekker naar het kleine bootje en die bracht ze naar de grote boot. We hebben een heleboel zakken met de Mermaid meegenomen terug naar Curacao.   

                                     

Na een lange tijd werken hadden we vrij. We gingen zwemmen met z'n 3-tjes.
We gingen naar de boot. Ik vroeg of ik er af mocht springen.en ja het mocht! We mochten van het hoogste randje af en we zijn nog gefilmd door een drone, De film komt later nog op Facebook.
Het was sowieso een leuke dag, ik vond het leukste nog de vliegende vissen, maar die hebben we niet op de foto. We hoopten op dolfijnen en schildpadden, maar die hebben we helaas niet gezien.

Ellen: we gingen op de boot en toen we net weg gingen mochten we broodjes pakken en we konden ook thee en coffee pakken. Toen we op zee waren zagen we vliegende vissen. Toen we aan kwamen begonnen we bijna gelijk met op ruimen en we waren in 3 groepen gesplit en toen team Ard naar de plaats gingen zagen we 3 nesten van schilpadden en 2 die een hadden gegraven maar toch niet eitjes hadden gelegd. Toen we klaar waren gingen we eerst wat eten en toen gingen we zwemmen.




Geen opmerkingen: