zondag 13 september 2015

Natuurlijk

De week is weer voorbij gevlogen. Hoogste tijd om dan nu even een verslag te doen.
Afgelopen dinsdag hebben we Harm weer uitgezwaaid. Twee weken hebben we van elkaars gezelschap genoten. Wat was het fijn om uitgebreid bij te praten!

Woensdagavond hadden we een ouderavond voor Ellen. Het gaat daar niet goed in de klas. Dat begrepen we al van Ellen. Ze vindt het helemaal niet leuk. De juf moet veel waarschuwen, kinderen luisteren niet, maken hun huiswerk niet. En Ellen vindt weinig aansluiting in de klas. Dan merk je ook dat ze toch gewend was aan haar oude klas, ook al veranderde daar elk jaar wel wat aan.
Het is niet anders, ze zal het er mee moeten doen dit jaar. Meester Wendell uitte hun zorg over het gedrag van veel leerlingen. Gelukkig weten we dat Ellen daar niet bij hoort. Ze weet zich in de klas prima te gedragen.
dat is thuis wel eens anders... zie hier :) samen gekke bekken trekken met Marjolein
Vrijdag nam ze haar toetsen mee van de afgelopen tijd. Heel veel goede cijfers! Heerlijk voor haar zelfvertrouwen.
Nu heb ik voor morgen een gesprek met haar leraar Papiaments (en Spaans). Ellen vindt hem geweldig. Vorig jaar ook al, toen had ze hem alleen voor Spaans. We gaan het er over hebben hoe we Ellen kunnen helpen om wat sneller vooruit te gaan voor Papiaments, zodat ze daar bij de EFO beter doorheen komt.
Ik ben heel benieuwd naar zo'n lieve meester...

Zaterdag zijn Ard en Arjan met Carmabi en de Sea Turtle Conservation Curacao op pad geweest. Er loopt een project om schildpadden in de gaten te houden. Kijken hoe hun gedrag is, wat ze doen nadat ze eieren hebben gelegd, waar ze naar toe gaan als ze de wijde wereld in trekken. Want schildpadden gaan op een gegeven moment echt de hele wereld rond, als het goed is. Vandaar ook dat al die rotzooi in de zee zo slecht voor ze is. Ze krijgen plastic om hun schild, dat daardoor vervormd of ze slikken plastic in, dat is natuurlijk helemaal slecht voor ze. Eén op de 200 schildpadden wordt maar volwassen! Dus belangrijk onderzoek... Van wege het belang van het onderzoek en de kwetsbaarheid kunnen we nu nog geen uitgebreid verslag doen van de activiteiten en zijn we een beetje zuinig met de 'plaatjes bij de praatjes'...

Ze hebben het erg leuk gehad en het was zeer succesvol. De schildpadden zijn gemeten, gewogen en van een tag voorzien, zodat ze gevolgd kunnen worden. Daarbij merkten ze op dat de beesten bijzonder gezond eruit zagen. Kijk, dat is fijn om te horen! Ard en Arjan zijn vrijwilliger bij de Turtle Conservation en omdat Arjan ook de training gevolgd heeft, zijn ze nu regelmatig op pad om schildpadden te monitoren en de nestgebieden optimaal te maken.

Ellen, Thijs en ik zijn op een andere manier voor de natuur bezig geweest: wij hebben meegelopen met een protestmars tegen de vervuiling door de Isla. Het blijft een gevecht tegen de bierkaai, maar ergens zal het kwartje toch een keer gaan vallen? De raffinaderij moet schoner (kost heel veel geld) of sluiten (kost ook geld). Als je dan weet dat er zulke mooie plannen op de plank liggen, plannen om het hele gebied schoon te maken en er een groene stad te bouwen. Dan snap je niet dat de regering die knoop niet doorhakt. Even door de zure appel heen bijten van de sluiting en dan gaan opbouwen.
Nog drie jaar, dan loopt het huurcontract af van de PDVSA, zij huren de raffinaderij van Curaçao. Het is een Venezolaans bedrijf. Venezuela heeft in elk geval geen geld om de raffinaderij te moderniseren, dat is voor iedereen wel duidelijk. En Curaçao heeft dat geld ook niet... Er zijn geen nieuwe gegadigden gekomen, voor zover we weten.
Dus hebben we in elk geval gister meegelopen om te laten zien dat het zo niet langer kan. Op die manier kunnen wij ons steentje eraan bijdragen.

en wij waren niet de enigen

Geen opmerkingen: