donderdag 2 juni 2016

SOS

Net na het eten, gisteren, zag Ard de noodoproep. Hij riep: ‘Arjan, SOS!!’

Wat was er aan de hand? Twee jongens hadden een zeeschildpad in nood gevonden, bij de Noordkust. Via-via hadden ze dit gemeld bij de SeaTurtleConservationCuraçao. Daar was de noodoproep op de WhatsApp groep gedaan.

Onmiddellijk werd er actie ondernomen. Ard en Arjan schoten in hun zwemshorts, grepen een handdoek en lakens, propten alles in een rugzak en scheurden weg.

Ellen en Thijs bleven beduusd achter. Toen ik, vrij laconiek, opmerkte dat dit wel erg haastig ging reageerden ze verontwaardigd dat het natúúrlijk heel erg nodig was om snel die schildpad te gaan helpen, dat wij het dichtstbij woonden, dus dat die haast heel logisch was.

In twintig minuten waren Ard en Arjan bij San Pedro. Sneller had ook niet gekund. De jongens die de zeeschildpad hadden gevonden hadden hem (of haar) al op het land gehaald, zodat hij meteen in de PickUp gezet kon worden.

Met kennis van zaken stelde Ard vast dat het waarschijnlijk een Olive Ridley was. Deze schildpadsoort komt eigenlijk niet voor op Curaçao en is sowieso ernstig bedreigd. Hij was gewond, de linkervoorvin was afgebeten en de wond zag er lelijk uit.

Toegedekt met een Jip-en-Janneke dekbed werd hij natgehouden door Arjan en zorgvuldig bewaakt.

Met gezwinde spoed ging het toen terug naar de stad. Regelrecht naar dierenarts Pieter de Geus. Deze constateerde dat de zeeschildpad erg verzwakt was, waarschijnlijk doordat de wond was gaan ontsteken. Het vermoeden is dat de zeeschildpad gebeten is door een haai. Hij woog nog maar 24 kilo, terwijl aan de grootte van het schild (meer dan zestig centimeter lang) te zien was dat het wel om een volwassen exemplaar ging. Een normaal gewicht is dan rond de 45 kilo.


Pieter zag het somber in voor het dier, maar even goed werd geprobeerd om zijn leven te redden met spuitjes glucose. Een infuus aanbrengen zou waarschijnlijk niet lukken, doordat de bloedvaten niet meer te vinden waren.

Helaas is de zeeschildpad afgelopen nacht inderdaad doodgegaan.

De SeaTurtleConservationCuraçao (STCC) zou graag medewerking krijgen van organisaties om zeeschildpadden die gewond zijn over te brengen naar Miami, waar meer expertise is voor zulke ernstige gevallen. Daarom is er contact gezocht met het Sea Turtle Hospital en met Mariluz Parga. Zij is een dierenarts met de meeste ervaring met schildpadden. Ze reageerde meteen terug, maar helaas heeft het niet meer mogen baten.

Over de hele wereld zijn er (maar) zeven zeeschildpadsoorten. Bij ons op Curaçao zien we vooral de Green Turtle, die het hier heel goed doet. Verder de Hawksbill, die hier nog wel eens nestelt. De Loggerhead wordt hier soms gezien. En in heel zeldzame gevallen de Leatherback.

De Olive Ridley is nog maar drie keer aangetroffen op Curaçao. De eerste keer was in 1996. De tweede keer was een paar maanden geleden toen er eentje dood werd gevonden bij Playa Kanoa.
Die Olive Ridley zat verstrikt in een vissersnet en was een langzame, verschrikkelijke dood gestorven doordat zij uiteindelijk zo vast zat in het net dat ze niet meer boven water kon komen om lucht te happen. Dood is zij toen door de stroming meegenomen en op Curaçao gestrand. Een veel voorkomende bedreiging voor alle zeeschildpadden, vissersnetten en plastic in zee.

Dan is de zeeschildpad van deze week nog een redelijk natuurlijke dood gestorven. Al blijft het jammer dat een zo zeldzame soort het af moet leggen tegenover een haai...

De Sea Turtle Conservation Curaçao zorgt er voor dat de condities voor zeeschildpadden zo optimaal mogelijk zijn. Dat betekent: schone stranden. Zodat de zeeschildpadden makkelijk hun nesten kunnen maken. Elke week gaan er twee keer twee vrijwilligers naar Klein Curaçao om daar de stranden te controleren en schoon te maken. De nesten die worden gevonden worden zorgvuldig genoteerd. Als de eieren uitkomen wordt gekeken of alle zeeschildpadjes de weg naar de zee hebben gevonden.

Ook wordt een paar keer per jaar een clean-up gehouden op stranden op Curaçao.

Komende zaterdag gaan duikers weer het water in om plastic, netten, vislijnen en dergelijk gevaarlijk materiaal te verwijderen.

Dushi hende....

Geen opmerkingen: