woensdag 3 september 2014

Bijna 100

Vanmorgen maakte ik iets bijzonders mee: ik moest een patiënt prikken van bijna 100 jaar. Niet thuis, nee, ze kwam met haar dochter naar de prikpost. Alleen drong het pas naderhand tot me door hoe oud ze was. Dat was een beetje jammer. Ineens zag ik haar geboortejaar: 1915. Dacht: wat??? Het is nu 2014, die mevrouw is dus bijna een eeuw oud. Wow, wat een leeftijd! Ze was niet zo goed meer ter been en hoorde niet zo scherp meer, maar verder zag ze er nog goed uit.
Als je er bij nadenkt wat zo iemand aan ontwikkelingen mee heeft gemaakt. Soms hebben we het er met de kinderen wel eens over wat er nu anders is dan in onze jeugd. Dat is al best veel. Maar in 100 jaar is er helemaal veel veranderd. Auto's en vliegtuigen zijn er gekomen, 3 koninginnen en een koning meegemaakt. Telefoon, televisie, computer en nog veel meer...

Met Ellen heb ik weer hard op de sommen zitten zwoegen. We komen samen een heel eind, maar er blijven sommen over waar ik ook niks mee kan. 35 : 9 = en dan moet het antwoord een kommagetal zijn. ?? dit is dan hoofdrekenen, maar ik heb werkelijk geen idee hoe ik dit moet doen. Ik was vroeger ook niet goed in (hoofd)rekenen. De juf mag het morgen nog eens aan Ellen uitleggen, hopelijk kan zij het mij dan weer uitleggen. Ook een beetje jammer van alle moeite, want waar gebruik je ooit nog zulke sommen voor? Nee, geef mij maar geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, wereldoriëntatie en dat soort vakken. En taal, dat is ook leuk.
Thijs was zo blij met zijn teruggekregen cijfers. Het varieerde tussen 8 en 10. Erg goed dus. Voor beloning heb ik extra lang voorgelezen, vanavond. Een heel spannend boek van Bert Wiersema: Ontsnapt.

Onze vogel heeft een zielepoot: die is gebroken. Eens zien of dat een beetje genezen wil. Volgens Theo heeft hij ook iets aan zijn vleugel. Zou best kunnen, want anders zou je denken dat hij wel weg vloog. Of zou je met een gebroken poot ook niet kunnen vliegen? We zullen het eerst maar eens een weekje aanzien. Hij eet ons in elk geval nog niet de oren van het hoofd. Hooguit wat kruimeltjes brood.

Geen opmerkingen: