maandag 25 april 2016

STCC

STCC? Huh? Wat is dat?
Dat is Sea Turtle Conservation Curaçao. Een zusje van de STCB, Sea Turtle Conservation Bonaire :)
Afgelopen zaterdag zijn ze met een kleine honderd man heel druk bezig geweest op Klein Curaçao.

Klein Curaçao is heel belangrijk voor de zeeschildpadden. Er willen heel veel schildpadden nestelen, maar tot voor kort was dat erg moeilijk voor ze omdat er zoveel plastic, hout en ander afval op het strand lag. En nee, dat is meestal niet van de toeristen die naar dat kleine onbewoonde eilandje gaan, maar het spoelt aan van veel verder weg. Met de stroming van de zee kan het van heel ver komen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het vanuit Nederland komt. Logischer is het dat het vanuit Zuid Amerika aan komt drijven. En natuurlijk afval van schepen.
Hoe dan ook, er drijft een hoop rotzooi in de zee, wat voor de schildpadden en andere zeedieren levensbedreigend is.

Als het dan één keer aangespoeld is, zorgt het ervoor dat het strand moeilijk begaanbaar is voor een schildpad. Ze zal het dan een keer of drie proberen, altijd op hetzelfde stukje, maar uiteindelijk zal mama-schildpad dan onverrichterzake terug gaan de zee in. Geen idee trouwens wat er dan met de eieren gebeurt als ze ze niet kwijt kan.
Toen ze van de STCC vorig jaar fanatiek aan het schoonmaken zijn gegaan op Klein Curaçao had dat tot onmiddellijk gevolg dat er veel meer nesten kwamen. Want het strand was schoner. Het zand blonk veel witter in de nacht (heb ik van Arjan geleerd) en zo herkent de schildpad waar ze moet zijn.
Overigens is het ongelooflijk hoe bijzonder God de schildpad heeft gemaakt. Met een radar waarmee ze op 50 meter nauwkeurig de plek terugvindt waar ze ooit zelf geboren is. En waar ze dan haar eieren weer wil leggen. Daarna kijkt ze er niet meer naar om en zwemt rustig weer duizenden (!!) kilometers naar haar favoriete fourageerplekje.
Sindsdien gaan ze twee keer per week met twee of vier mensen naar Klein Curaçao om verder schoon te maken. Want het blijft een zaak van lange adem. Niet alleen plastic en dergelijke moet opgeruimd. ook grote stukken hout en stenen belemmeren de schildpadden. Het lijkt dan wel natuurlijk materiaal, maar probeer maar eens een nest te maken onder een grote steen. Of het nest is er net naast gemaakt, maar de kleintjes komen net onder die steen eruit... ja, einde verhaal dan. Dat krijgen ze niet voor elkaar.

En zo hebben ze met z'n allen duizend zakken gevuld en verwijderd, zaterdag. Met behulp van de Mermaid, een boot die een paar keer per week met toeristen naar Klein Curaçao vaart en ondertussen gratis de STCC'ers meeneemt. De Mermaid voer zaterdag alleen voor de clean up. Verder deed de Kustwacht heel actief mee met enthousiaste mensen. Ard heeft daar pas een training gegeven en kwam nu de cursisten weer tegen. Het zijn mensen die net begonnen zijn met hun opleiding, die ze samen met mensen van de andere eilanden doen. Zo waren er ook mensen van Aruba en Sint Maarten die niet het weekend naar huis gingen, maar speciaal voor deze actie bleven.
Tenslotte was er ook een grote groep Venezolanen die, niet voor het eerst, meededen. Het is geweldig om te zien hoe fanatiek ook zij zijn. Met hart voor het milieu, de dieren en het eiland!


Geen opmerkingen: