donderdag 19 juni 2014

reflectie

Soms voel ik mij een halve dominee. Om de beurt verzorgen we 's morgens de dagopening met een stukje uit de Bijbel en een gebed. De één heeft het er iets makkelijker mee dan de ander. En 2 dagen in de week praten we over een boek van John Maxwell, dat gaat over groeien. In je werk dan welteverstaan. Een mooi boek met zinvolle tips. Maar wel in het engels. Mijn collega's vertalen het dan naar Papiaments en leggen het uit. Gelukkig mag ik het naar het Nederlands vertalen... anders zou het niks worden. Trouwens, ook hiervan zijn er een paar collega's die dit lastig vinden. Aangezien ik de planning inmiddels verzorg van de meditatiemomenten heb ik mezelf en 2 andere collega's maar wat vaker op het rooster gezet voor John Maxwell.
Dit is dan bijvoorbeeld wat ik voor morgen voorbereid heb:



De kracht van pauzeren!

Hoe kan reflectie je helpen om te groeien?

Mensen zeggen dat ervaring de beste leraar is. Maar dat is een beetje twijfelachtig. Ervaring is niet de beste leraar, evaluatie van ervaring een betere. Er is een oud grapje dat zegt dat ervaring een harde leermeester is omdat de test eerst komt en dat daarna de les wordt gegeven. Dat is waar, maar alleen als iemand tijd neemt om te evalueren na de ervaring. Want anders komt eerst de test… en de les volgt nooit.
Iedereen heeft ontelbare ervaringen elke dag, en velen leren er niks van omdat ze geen pauze nemen om te reflecteren. Daarom is het zo belangrijk om een pauze te nemen en achterom te kijken, te kijken hoe het ging, wat er goed ging en wat beter kan.
Voorbeeld: aan het begin van de 20ste eeuw was er een fabriek die zweepjes maakte voor gebruik in een rijtuig. Ze maakten de beste kwaliteit zweepjes en waren voortdurend bezig om ze nog beter te maken. Er was echter één probleem. Ze leefden in een tijd dat de auto uitgevonden werd. En het duurde niet lang meer voordat het hele land over zou gaan op vervoer zonder paarden. Het bedrijf ging failliet. Wat zou er gebeurd zijn als ze de tijd genomen hadden om pauze te nemen, na te denken over wat hun ervaring hen geleerd had. Zodat ze andere keuzes zouden kunnen maken om met hun bedrijf een ander pad op te gaan.
En zo geldt het ook voor ons, hier. Neem regelmatig pauze om na te denken over je werk. Ieder op zijn eigen plaats, leidinggevende, analist, laborant. Wat gebeurt er, wat zijn de ontwikkelingen op laboratoriumgebied. Hoe wordt het gebruik van de computer steeds belangrijker?
Als je dat doet, ga dan ook in gebed tot God. Of Hij je de weg wil wijzen die je moet gaan, die Hij voor je bestemd heeft. Vraag Hem om hulp op die weg, Hij wil altijd bij je zijn! Bid om wijsheid en geduld. En vergeet ook niet te danken voor de zegeningen die er zijn. De enorme technische ontwikkelingen die wij mee mogen maken, waardoor patiënten steeds meer en steeds beter geholpen kunnen worden.

1 opmerking:

Stijnie zei

Mooi Mariëtte. Mooi dat jullie dat op je werk doen. Komt de sfeer vast ten goede.