zaterdag 19 oktober 2013

weekendje Bonaire!


Vrijdag. ’s Morgens heb ik de jongens naar school gebracht. Tassen mee en aan de respectieve tanti’s meegegeven. Iedereen had er zin in. Dat was mooi. Vervolgens ben ik naar huis gegaan om daar nog even de boel op te ruimen, onze tas klaar te maken en een paar wasjes te draaien. Daarna naar het Hilton, naar Margriet.

Ondertussen had Ard Ellen naar school gebracht. Spullen naar kantoor gebracht, nog even overleg gehad met iemand over teambuilding en zo… Toen naar de keuring met zijn auto. Dat kon mooi op deze vrije ochtend. Dacht hij. Was iets te optimistisch gedacht! Want terwijl ik gezellig met Margriet zat bij te kletsen onder het genot van de frozen cappuccino, stond Ard dus in de rij. Te wachten, te wachten. Uiteindelijk was het 10 over 1 toen hij thuis aan kwam racen. Was de auto wel goed gekeurd, dat wel. Maar we moesten om half 2 op Hato zijn. Dat was dus snel de auto parkeren en in mijn auto springen. Ik had alles er al in, ook een boterhammetje met een flesje drinken. 10 minuten later stonden we bij Hato en een uurtje later waren we op Bonaire. In dat uurtje zaten de 30 minuten van te voren inchecken, door de douane en controles en 24 minuten vliegen….dat kan dan ook alleen met Dividivi! Verder is het wel af en toe je adem inhouden of alles goed gaat. Klein vliegtuigje, je hoopt dat die piloot ook weet wat-ie moet doen als dat ding uit de lucht valt. Ik denk dan maar: hij vliegt er elke dag een paar keer mee op en neer. Meestal gaat het goed. Zo ook gister…We werden opgehaald door Adrian, die ook bij Krusada werkt. Zulke aardige mensen werken daar… We kwamen langs de Van den Tweel, de AH, zeg maar. Konden we gelijk even wat boodschappen halen.

Het maakt nogal verschil of je vanuit Nederland op Bonaire komt of vanaf Curaçao. Onze indruk van Bonaire tot nog toe is dat het veel netter en schoner is dan Curaçao. Heel veel gebouwen zien er netjes geverfd uit. Het percentage blanken is veel hoger dan bij ons. Je hoort wel eens de klacht dat Bonaire overgenomen is door de Nederlanders, dat kan ik me wel voorstellen. Of dat positief of negatief is kan ik niet beoordelen.

We kwamen bij ons appartement, waar Ard al heel vaak gelogeerd had en ik één keer. Nu wonen Eric en Mariëlle in het huis met hun dochters. Leuk om nu bij hun te logeren, laatst waren zij nog bij ons in ons appartement!

We hebben eerst bij Mariëlle wat gedronken en even bijgekletst. Toen hebben we vroeg gegeten: rijst met roerbakgroente met champignons (dat lusten de kinderen niet, eten we bijna nooit, nu kunnen we het zonder gezeur doen, daar moet je van genieten…) en zijn we naar Playa gelopen: dat is de winkelzone van Kralendijk. Mooie winkels! Wow, hadden we niet verwacht. Wat is dat relaxt om zo rond te lopen zonder dat je je druk hoeft te maken over de kinderen. Lekker een ijsje gegeten, gekeken op het bord bij Henkie hoe laat hij naar klein Bonaire vaart. En toen weer terug gewandeld naar het appartement.

Daar hebben we nog wat gedronken en gelezen en lagen we op tijd in bed.

Zaterdag. Lekker lang uitgeslapen: om kwart voor 9 waren we wakker. Rustig wakker worden, ontbijten, genieten van de rust. We wilden eerst om 12 uur naar klein Bonaire, maar we waren redelijk vroeg. Dus vond Ard dat we ook wel om 10 uur mee konden gaan. Vooruit, doen we dat. We hadden bedacht dat we wel konden gaan lopen. Maar we hadden geluk, Eric en Mariëlle gingen ook ongeveer die kant uit en wij mochten meeliften in de bak van de Pick-up. Hadden we ook nog tijd om een flesje zonnebrandcrème te kopen, want Ard dacht dat hij dat in de tas gestopt had, maar we kunnen het niet vinden. Waarschijnlijk zit het in de tas van de jongens…Net op tijd waren we bij de watertaxi, Henkie wilde net wegvaren, maar Ard riep even en toen wachtte hij op ons. Heerlijk een half uurtje varen! Toen waren we bij het onbewoonde eilandje. Ard heeft met snorkelen nog 3 schildpadden gezien en een grote barracuda. Tijdens een wandeltochtje langs de waterrand zagen we nog een kleine murene. Voor de rest hebben we lekker gelegen, gelezen, gezwommen en uitgerust.

Om half 5 zijn we weer mee teruggevaren naar de haven. Daar kwamen we in een kleine opschudding terecht: er was een boot (de Zanzibar) ontploft, bij Klein Bonaire, aan de andere kant dan waar wij waren. Een dikke zwarte rookpluim kringelde omhoog, dat hadden we onderweg ook al wel gezien. De eigenaren kwamen net gelijk met ons aan bij de haven, aan boord van een te hulp geschoten schip en de politie kwam ook net terug gevaren. De eigenaren liepen met zwarte roetvegen op hun kleding en reddingsvesten in de hand, de enige spullen die nog van boord waren gekomen. Het zal maandag wel in de krant staan…

We hebben onszelf getrakteerd op een lekker hapje bij een klein restaurantje. Ard had pasta met vis en ik kabritu (geit) met aros brua (caribische rijst met bruine bonen erdoor). Het was allebei heerlijk! Toen moesten we nog weer naar huis lopen. Daarna is een douche heerlijk! Alle zand en zout eraf spoelen. We hebben wel wat rode randjes opgelopen, ondanks de zonnebrandcrème. Maar morgen gaan we toch eerst naar de kerk (International Bible School, van TransWorldRadio) en daarna gezellig koffiedrinken bij Keesjan en Jacolien, ook van Krusada. Morgenmiddag nog even zwemmen bij een strandje, denk ik. Als het aan Ard ligt wordt het Donkey Beach, pal onder de startbaan van Flamingo Airport.  

Geen opmerkingen: