donderdag 1 november 2012

Evacuatie??

Hoe doe je dat? Haha, vandaag was er een brand op Saliña, de wijk waar de scholen van onze jongens staan. Het begon vrij rustig. In een pand waar ze aan het renoveren waren brak brand uit. Kan gebeuren. De brandweer kwam, probeerde te blussen. Volgens de verhalen lukte dat niet zo best, maar het leek redelijk te gaan na een poosje.





Ondertussen was Ard al gealarmeerd. Tja, als je facilitair verantwoordelijk bent... Was er ook al een deel van de scholen ontruimd. De rest was bezig, maar mocht terug naar de lokalen. Totdat er ineens nog veel meer rook en vuur kwam. Aangezien er ook een benzinepomp vlak naast de brand stond was het toen wel tijd om rap alle kinderen naar een veiliger plaats te dirigeren.
Ik was toen al ter plaatse. Heb Thijs van het plein gevist. Die was erg overstuur. Trouwens, er stonden veel meer kinderen te huilen. Ze waren bang, wilden vooral weg!



Wij moesten nog wachten op Theo en Arjan, daar werden ook alle kinderen uit de school gehaald. Natuurlijk kwamen onze jongens haast als laatsten opdagen. Toen wilde Theo ook nog met alle geweld blijven. En Thijs stond maar keihard te huilen aan mijn hand. Dus mijn geduld was erg op. Allemaal in de auto en wegwezen. Ik vond het ook niet zo'n goed idee om te wachten tot misschien de vonken op de benzinepomp zouden regenen...
Kwam er nog een meisje vragen of ze mee mocht rijden. Ze woont in Boca Sami, dus iets verder dan Blue Bay. Prima, meid, stap maar in.
Met een omweg zijn we naar de Dividivi gereden. Waar we om 12 uur voor de deur stonden. Te vroeg... gelukkig vond meester Wendel het goed dat ik Ellen vast meenam.

Thuis moest ik nog verder met cupcakes bakken, voor de bolodag van morgen op de school van Ellen. En het appartement bij langs voor de nieuwe gasten. Beetje weinig tijd tussendoor. Als alles dan ook nog anders gaat dan gepland...
Uiteindelijk was het vliegtuig ook nog te laat, dat scheelde weer. En ik hoefde onze gasten niet zelf op te halen.

Van de hele toestand hebben we met elkaar wel iets geleerd. Dat het bijvoorbeeld heel zinvol is om regelmatig brandoefening te houden. Dat het wel iets betekent als je een benzinepomp zo vlakbij je school hebt. Dat BHV-ers ook wel noodzakelijk zijn.
Gelukkig is het allemaal voor de schoolgebouwen goed afgelopen. Er is geen explosie meer gekomen. Maar de kinderen op Parera, een andere school van de VPCO, hebben wel veel last gekregen van de rook. Daar zijn echt kinderen onwel geworden. Die school staat een eindje verderop, waar de rook dus neersloeg. Ook die school is daarna ontruimd.
Inmiddels heeft de milieudienst gemeten in de wijk. Er zitten teveel gevaarlijke stoffen in de lucht, dus zijn de kinderen morgen allemaal vrij. Dan gaat het om wel 5 of 6 scholen!
Ard heeft in die uren dat hij stond te regelen bij school zijn nek en armen verbrand. Niet heel erg, maar toch wel zichtbaar.
Heel de middag en avond gingen de telefoontjes nog door. Pas na 10 uur vanavond werd het rustiger, wat dat betreft.

Nu hoeft alleen Ellen naar school, morgen. Ze hebben met de klas zo goed doorgewerkt de afgelopen week dat ze morgen kunnen relaxen. En dan is het ook nog bolodag. Mogen ze koekjes, cakejes, taart, hotdogs en weet ik wat nog meer kopen. Voor het goede doel (de school).



Vanavond was de judoclinic met Edith Bosch. Thijs mocht mee voor de gelegenheid. Groot feest. Ze hebben allemaal een handtekening van haar. En de herinnering aan een leuke avond. De foto's spreken voor zich.










1 opmerking:

Unknown zei

Wauw, wat een dag!! Ze konden zich wel 's avonds mooi afreageren.