woensdag 27 februari 2013

Kurá Hulanda

Vanmorgen zijn we naar het slaven-museum geweest. Eigenlijk is het nog wel meer: ook Afrikaanse cultuur enzo. Maar wij vonden vooral het deel dat gaat over de slavenhandel de moeite waard.
Er was van alles te zien: martelwerktuigen, verslagen van overtochten, kleding, tekeningen. Mama heeft het boek 'Tula' al uit.





Met dit beeldmateriaal erbij begint het wel te leven! Bepaald geen geschiedenis om trots op te zijn.
Ik vind zelf het meest verwerpelijk nog dat de kerk (Rooms Katholiek en Protestants) de slavenhandel goedkeurde. En dat ze de kleurlingen geen mensen vonden. Te erg voor woorden.

Rianne was ook mee. Die nam aan het eind papa en mama weer mee naar huis. Ik haalde Thijs en Ellen op. En toen wij thuis kwamen was de tafel gedekt (en de was al weer opgevouwen...)

Vanmiddag heb ik opa en oma Vreugdenhil naar Hato gebracht. Die zijn voor twee-en-een-halve week in Nederland. Even wat doktersbezoek en andere zaken regelen. Dan komen ze weer terug!

Ard was vanmiddag een paar uur thuis. Die had vanavond een diner. (Wat een rotbaan...) Hij nam de gelegenheid waar om oma Koops de eerste beginselen van het snorkelen te leren. Ik zei al: straks gaat het net als met Sander, ontdekt ze op de laatste dag hoe leuk snorkelen is.
Dus, nu kan oma nog een week genieten van de vissen onder water.

Theo was weer helemaal beter. Ging prima op school. Gelukkig maar.
Ellen heeft een nieuw vriendinnetje: een buurmeisje van haar leeftijd. Die zijn hier net vorige week komen wonen. Na ruim 2 jaar bouwen was eindelijk hun huis zo ver af dat ze er in konden. Kijk, het kan altijd nog erger dan bij ons...

1 opmerking:

Unknown zei

No laga duele bieuw sklavisabo di nobo?? Wat een uitspraak, laat ze maar eerst erkennen dat er leed was, en daarna hun excuses aanbieden want daar ziet men nog steeds op te wachten!! En wie bepaald wanneer het over is?? Het gaat pas over wanneer er een excuses komt, een erkenning en daarna pas begint de verwerking! Elk jaar hebben we hier doden herdenking voor de tweede wereld oorlog en nu moeten wij vergeten??