dinsdag 4 september 2012

Olie, perziken en de rest...

Hoe het verder ging met het olielek? Nou, nadat een week lang iedereen deed alsof er niks gebeurd was, kon men het niet meer negeren. Er was iets teveel (olie) in de media gedruppeld. Dus veel vrijwilligers zijn begonnen met het opruimen van de olie, in dat bewuste weekend. We hebben begrepen dat het niet alleen in Nederland in de berichten is gekomen, maar ook in Amerika, Canada, Australië, Rusland en allerlei vage landen overal ter wereld. Tja, toen was het zelfs voor onze regering hier te erg. Ze moesten wel in actie komen. In witte overall zijn ze gefotografeerd met een schep in de handen en de laarzen in de olie. Vraag me niet of ze iets zinvols hebben gedaan, dat stond niet bij de foto vermeld. Gezien hun reputatie waag ik dat te betwijfelen. Maar ook de Isla heeft schuld bekend. Iemand heeft de oliekraan te lang open laten staan. Dus willen ze de boete (5000 gulden) wel betalen. Welk een grandioos gebaar... Gelukkig zijn er ook nog mensen die echt met hun hulp zoden aan de dijk zetten. Hoever de opruiming nu is weet ik niet. Inmiddels is de olie niet echt meer dagelijks onderwerp van gesprek. Wel is duidelijk dat de mangroven behoorlijk vernield zijn. En dat is erg jammer van het natuurgebied. De rest zal zich beter gaan herstellen, al kan het wel 30 jaar duren!

Na een ochtendje Divi ben ik met Ellen naar de Albert Schweitzer gegaan. Daar had ik een gesprek met de juf van Thijs. Ik wilde graag uitleggen wat de oefentherapeut had gevonden. Verder wilde ik onze zorgen met haar delen. Maar het ging vrij moeizaam. Zij wilde mij vooral duidelijk maken dat het prima ging met Thijs. Niks verontrustends. Alleen dat zijn handschrift zo slecht is dat de IB-er hem extra oefeningen geeft. Verder is hij lief, behulpzaam, slim. Wat ik allemaal best met haar eens kon zijn. Maar er is toch echt wel meer. Het belangrijkste voor mij was wel dat zij aangaf dat hij niet druk is in de klas. Mooi, vorig jaar wel. Daar keek ze erg van op. Nu gaat zij wel heel anders met de klas om. Eist rust als er gewerkt wordt. Houdt in de gaten als er onrust ontstaat en doet dan wat gymoefeningen om ze even te laten ontspannen. Lijkt me een goed idee.
Ik vertelde haar dat we toch denken aan dyslectie. Daar wist ze niet zo goed raad mee. Ik heb gezegd dat we dan daarmee wel naar de schoolmaatschappelijk werker gaan. Het is ook niet dat hij daarmee echt opvalt. Toevallig, wat heet...., weten we daar iets meer van door Ellen. Anders waren we er nog in geen jaren achter gekomen. Hij komt mee in de klas met lezen. Alleen is hij met de rest veel verder. Dat klopt niet helemaal met elkaar. Wat fijn toch dat we dan zoveel mensen hebben die ons hiermee verder helpen: schoolmaatschappelijk werker, kinderpsychiater, oefentherapeut en een vriendin-psycholoog waar ik af en toe even stoom kan afblazen. Nee, we hebben geen klagen hier. Genoeg mensen met verstand van zaken.
Dus op naar de volgende ronde.

Hadden we met elkaar besloten dat we bami gingen eten. Altijd fijn om dat democratisch te beslissen. Graag met perziken, zeiden Theo en Arjan. Mij best. Alleen toen ik bij de supermarket was, bleek dat de perziken weer ergens waren blijven steken. Een meter ananas, 4 verdiepingen hoog, een meter peer, ook verdeeld over 4 planken, verder gemengde vruchtjes en wat je verder allemaal aan ingeblikt fruit kunt bedenken, maar geen enkel blikje perzik. Zal je altijd zien.
Dus toen het tijd was om eten te koken had ik 4 liter water op staan voor 500 gram bami. Maar toen ik de bami in het kokende water deed...... kwamen er allemaal beestjes bovendrijven. Brrr, wat vies. Het lijken iets van larven, die blijkbaar dan al bij het meel zitten, ingepakt zijn, in de warmte uitkomen en dan uitgekookt worden. Dus die bami kon ik in de bosjes gooien. Werd het alsnog nasi met bamikruiden. Ach, dat smaakt ook wel. Alleen jammer van die bami. Wel een geluk dat we altijd rijst in huis hebben.

Vanavond zijn onze nieuwe gasten gekomen. Janwillem heeft ze opgehaald. Die is blij om weer even familie te zien! En om ze ons mooie eiland te laten zien. Gaat vast goed komen met ze!!

1 opmerking:

Stijnie zei

Bami inclusief vlees, nee ik snap dat dat niet de bedoeling was, althans niet met deze soort. De nasi met bamismaak zal vast ook lekker zijn geweest ;). Gezellig dat er logé's zijn, wat zullen ze genieten. Veel plezier!