zaterdag 29 september 2012

over en sluiten?!


Vandaag een wat andere blog en van de hand van Ard, Mariette heeft andere bezigheden en het schrijven van de blog is een goed alternatief voor een wat meer risky vorm van verslaggeven'die ik liever zou doen, vanuit het regeringscentrum foto's maken. Aan het einde van de dag werd bekend dat we een interim-regering hebben. Min Pres. Betrian mag nu het land leiden en onze zegen heeft hij. Morgen zullen we in de kerk ook eerst een zegen vragen voor ons land en regering… de beste plek om dat te doen en het beste wat we nu kunnen doen. Vanavond hebben we besloten dat we niet naar de stad gaan, hoe graag Ard en Theo ook willen, het is nu niet meer vertrouwd. Overigens, we zitten thuis veilig en beschermd hoor,maar we gaan de problemen niet opzoeken. Schotte cs weigeren plaats te maken en hebben zich letterlijk verschanst in de ambtswoning. De situatie is bizar, corruptie en onbetrouwbaarheid ten top.

In dat krachtenveld is het voorzichtig manouvreren, een kat in het nauw maakt rare sprongen en dat hebben we de afgelopen weken te vaak meegemaakt. De laatste weken zijn we regelmatig live aanwezig geweest bij bijzondere momenten, toen werden we al regelmatig intimiderend benaderd, nu dus maar even vanachter de pc de ontwikkelingen volgen. Op het plein bij de gouverneur is een journalist aanwezig die een livestream verzorgt, zo kunnen we er toch bij zijn. Nooit geweten dat politiek zo spannend kan zijn, maar we hebben op Curacao meer enerverende zaken meegemaakt. Ze zeggen wel eens dat tropenjaren dubbel tellen, volgens mij komt dat gewoon omdat er hier twee keer zo veel gebeurt als in Nl en dat bij 32 graden…

 Even een greep uit de activiteiten van vandaag, gewoon een zaterdag:

-          Ellen heeft meegedaan met de 5-kamp, eerste dag marsdag… Ellen heeft het prima gedaan, maar een groep van de Albert Schweitzer is verdwaald en uiteindelijk met politie en kustwachthelikopter opgespoord, erg dorstig maar ongedeerd weer gevonden.

-          De bazar rond de kerk was gezellig en heeft veel opgebracht, we hebben er heerlijk gegeten (BBQ) geserveerd door de Jongerenwacht icm de Antilliaanse gemeente.

-          Mariette en de jongste kids hebben de verjaardag van Lukas gevierd, het was gezellig en echt feest, maar Thijs heeft zich vooral uitgeleefd in de bomen (heeft echt alles beklommen….) en was trots op zijn 100% score… gelukkig hebben wij niet zoveel bomen op ons erf staan. Laten we hopen dat hij het dak niet als alternatief gaat zien

-          Mariette werkt de hele avond al aan de ppt voor de dienst van morgen, Ard leest/leidt de dienst en dan denk je dat je alles kort en goed af kan stemmen, maar als je om 1700 hoort dat de liturgie verbouwd is (nee, niet door Ard…) dan ben je ‘minder blij’ . Ik (Ard) heb gelukkig een preek die past bij de huidige situatie, maar ben wel benieuwd hoe dat morgen valt. In de gemeente is gelukkig best veel politiek bewustzijn en gezond verstand.

Even live tussendoor een update vanaf het plein:
dit was op Hato (2 jr geleden) toen Schotte meereisde
naar Nl, toen keek hij al niet erg gelukkig...
 

De voormalig MP Schotte stuurt nu zijn minister (El Hakim) met bewezen banden met Libanese terreurbewegingen naar buiten om zielig te klagen dat we vandaag veel hebben verloren, de eenheid, de democratie enz enz terwijl hij zichzelf verschanst in zijn ambtswoning en weigert zich te laten zien of plaats te maken. Hoe gek kan het gaan in een jonge democratie waar politieke pubers de dienst uit maken. Aansluitend roept de politie nu op om het plein te verlaten, de MFK aanhang weigert, zoals verwacht. De andere minsters sluiten zich nu ook op bij Gerrit S. in zijn ambtswoning. Rintintin (verstoppertje) voor ‘volwassenen’.

Goed, verder met deze dag;

De ppt is bijna af, de jongens hebben de nodige tijd besteed aan de toetsen van volgende week en de week zit er bijna op. Voor de kenners van Curacao: de weg naar Bullenbaai ligt er bijna helemaal uit, maar er wordt hard gewerkt om die helemaal aan te pakken en er een mooie brede asfaltweg van te maken tot aan de aansluiting op de weg naar Willibrordus! Een tweede ontsluitingsweg dus voor bandabao en voor ons een veel kortere route naar de westkant van het eiland (Christoffel, playa Forti, Knip, Lagun enz! dat wordt super als het klaar is, maar eerst de weg naar Hato 4-baans (half december hopelijk klaar). Ard sprak vandaag mensen aan de baai die nadat hij zijn kaartje gegeven had, later via de sms vroegen waar ze morgen een kerkdienst bij konden wonen…. welkom in de IR morgenochtend!

Zo, we gaan afsluiten, morgen weer vroeg dag, 8.30 uur scherp aanvang dienst en dan moeten we allemaal fris op onze post staan.

Update: op Forti staat de politie in een kring te overleggen over de strategie (voor ontruiming denk ik) en is het verder nu even doodstil… de eerste sympatisant wordt nu (onwel geworden) per ambulance afgevoerd. het begin van de live-versie van de 10 kleine negertjes van Agatha Christie? beheerst en met tact verzoekt de politie nu de mensen te gaan, respect voor dit optreden van de politie, contact maken, deescaleren maar gaat het helpen? De boodschap is duidelijk: iedereen vertrekken en dan een gesprek tussen de verschanste ex-ministers en de nieuwe ploeg.... Constantia steekt opruiend even haar hoofd om de hoek, maar meer kan je ook niet van deze dame verwachten.... man o man, dit is wel spannend hoor! patstelling tussen politie en mfk-aanhangers

 
wordt vervolgd!
 


Vervolg 22.16 uur: op ex-minister Cooper na hebben de oud-ministers zich opgesloten in de werkkamers van Schotte en Jamaloodin laat (volgens eigen zeggen) zijn helikopters zo komen met bedden, eten en kleding. Men is van plan in de verschansing te blijven tot na de verkiezingen... nee, dit is geen slechte soap maar real life politiek op Curacao 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een spanning! Ben benieuwd hoe het af gaat lopen, je zou toch denken dat er één van die gasten een keer zijn verstand gaat gebruiken.
Vanmorgen een aangrijpende kerkdienst in Zeewolde met een preek over dat niets ons kan scheiden van Gods liefde en dat God weet wat het is om een kind te verliezen. Hij heeft het zelf meegemaakt! Daarnaast werden er twee kinderen gedoopt. Dat was wel een hele mooie zichtbare boodschap. Heerlijk gezongen. Zowel traditionele psalmen als psalmen van nu en opwekking. Wat heerlijk dat dat allemaal naast elkaar kan. Dat doet een mens goed, aanbidding maakt sterk.
We wensen jullie ook een goede zondag toe. Groetjes van Anja en Herman

Timo zei

Het was een feest van herkenning voor ons in de IR vanmorgen: Ard van het strand op de kansel, leuke samenzang, een preek met inhoud en koffiedrinken na afloop. Beste Ard en Mariette, we vonden het gezellig en fijn om de middag ook nog bij jullie te zijn (lekker soepie!).
Bedankt!
Timo en Heidi
(de mensen aan de baai die nadat Ard zijn VPCO kaartje gegeven had, later via de sms vroegen waar ze een kerkdienst bij konden wonen…)

Mariëtte Koops zei

Wij vonden het ook gezellig! We zijn altijd wel in voor gasten... Fijne week nog verder!